Waar plaats je spots in je woonkamer?

Waar plaats je spots in je woonkamer?

Verlichting installeren in je woonkamer is een hele klus. Wat zijn de beste plekken om je verlichting op te hangen of een Led inbouwspot te plaatsen? Maak op tijd een lichtplan. Zo kan je bij een verbouwing van je woonkamer of bij je nieuwbouwwoning nog rekening houden met inbouwspots. Met onze tips krijg je geen spijt van het plaatsen van spots in je woonkamer en zitten ze zeker op de goede plek.

Het opstellen van een lichtplan

Met de plattegrond van je woonkamer ga je aan de slag met een lichtplan. Hier teken je de positie in van de lichtarmaturen. Daarbij maak je onderscheid tussen de basisverlichting, de accenten die je wilt aanbrengen, de functionele verlichting en de verlichting die voor sfeer zorgt. Teken ook de meubels en wandversiering in op de plattegrond. Wil je schilderijen uitlichten of heb je een leeslamp nodig bij je fauteuil? Een Led spot is een goede lamp voor de basisverlichting. Deze spots geven mooi direct licht. Begin altijd met de basisverlichting, voeg daarna de sfeerverlichting toe en eindig met de functionele verlichting. Soms kan je op bepaalde plekken de verlichting combineren door gebruik te maken van dimbare Led verlichting.

De voordelen van spots in je woonkamer

Led spots worden in de woonkamer meestal gebruikt als basisverlichting. Is dat bij jou ook het geval? Installeer dan meerdere spots. Wil je de spots gebruiken als sfeerverlichter? Dat is goed mogelijk als je minder spots plaatst. Inbouwspots zijn weggewerkt in het plafond waardoor je geen armaturen hoeft af te stoffen en je een strakke en moderne uitstraling krijgt. Het is niet altijd mogelijk om inbouwspots te plaatsen, bijvoorbeeld omdat je het plafond niet kan verlagen. Opbouwspots zijn een uitstekend alternatief. Op één lichtbron plaats je eenvoudig meerdere spots. Pas jouw opbouwspot aan, aan de stijl van jouw interieur.

Waar plaats je spots in je woonkamer?

De juiste verlichting op elke plek

Vaak gebruik je je woonkamer voor verschillende doelen. Voor elk doel heb je andere verlichting nodig. Wil je een boek lezen of zit je te puzzelen? Dan heb je feller en witter licht nodig. Bij het TV kijken of eten is warmer, geler licht voldoende. Als je ’s avonds de woonkamer binnenkomt, zet je met één druk op de knop de hele woonkamer in het licht. Verdeel je de woonkamer in groepen en voorzie je deze groepen van speciale dimmers die geschikt zijn voor Led verlichting, dan heb je op elk moment op elke plek de juiste verlichting.