Zakelijke subsidie LED verlichting

Zakelijke subsidie voor LED verlichting aanvragen? Er is voordeel beschikbaar, dankzij meerdere aftrekposten en een subsidies. Benieuwd hoe dat werkt en waar je op moet letten om er voor in aanmerking te komen? We zetten het voor je op een rij.

Welke zakelijke subsidies zijn er?

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de zakelijke subsidies voor LED verlichting. Ze leveren voordeel op tot wel 45%, waardoor het een gemiste kans is om daar geen gebruik van te maken. Het gaat om de volgende subsidies en aftrekposten:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is goed voor een voordeel van gemiddeld 45%. Het is een zeer aantrekkelijke zakelijke subsidie voor LED verlichting. De regeling wordt aangeboden door de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Het zijn het AgentschapNL en de Belastingdienst die de EIA in de praktijk uitvoeren. De overheid probeert er met deze regeling voor te zorgen dat bedrijven meer energie besparen en gebruik maken van duurzame oplossingen, zoals LED verlichting.

Houd er rekening mee dat de overheid jaarlijks een budget vaststelt voor de EIA. In 2020 was dat bijvoorbeeld €147 miljoen. Jaarlijks wordt er een nieuw budget bepaalt, waarbinnen bedrijven hier gebruik van kunnen maken. Zou het budget op zijn in een bepaald jaar? Dan is het helaas niet meer mogelijk om er gebruik van te maken. Dat maakt het interessant om de investering vroeg in het jaar te doen, om ook de aanvraag voor de subsidie op tijd in te kunnen dienen.

Kom je met jouw investering in LED verlichting in aanmerking voor de subsidie? Het kan een aantrekkelijk voordeel opleveren. Het gaat om maximaal 45% van de kosten, omdat je die mag aftrekken van de winst. Je betaalt met jouw bedrijf op die manier minder belasting, waardoor je onder de streep voordeliger uit bent. Afhankelijk van het belastingtarief dat je betaalt heb je tot 13,5% voordeel. Uiteraard is het wel belangrijk dat de onderneming winst maakt, om hiervan te profiteren.

Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA) is er onder andere voor investeringen in LED verlichting. Het gaat daarnaast om ook alle andere investeringen die je als bedrijf doet, ook als je daarmee geen specifiek duurzame doelen nastreeft. De overheid geeft subsidies voor investeringen, omdat ze ervan uitgaat dat je de bedrijfsvoering daarmee beter of efficiënter maakt.

In het geval van LED verlichting kun je de subsidie krijgen voor investeringen in LED lampen. Let erop dat je de investering in één keer doet of per keer voldoet aan de voorwaarden die er gelden. Met name bij de KIA is het drempelbedrag belangrijk, waar je boven moet zitten om te profiteren van het voordeel dat er beschikbaar is.

De investeringsaftrek kan een voordeel opleveren tot 28% van de investering of tot een bedrag van bijvoorbeeld €16.307. En doe je een nog grotere investering? Dan gelden er aanvullende mogelijkheden, bovenop het hoogste bedrag. Pas bij een bedrag boven de €300.000 is het niet meer mogelijk om van de aftrek gebruik van te maken.

Voorwaarden aan LED verlichting

Wil je investeren in verlichting en daarmee gebruik maken van de zakelijke subsidie voor LED? Je kunt gebruik maken van de EIA, als je met jouw investering voldoet een een aantal belangrijke voorwaarden. Het moet bijvoorbeeld gaat om een investering van minimaal €2.500, die je in één kalenderjaar doet. Het gaat om het bedrag exclusief btw, waarbij er bovendien voorwaarden gelden voor het verlichtingssysteem dat je kiest.

  • LED spots
  • Kies je LED spots binnen de investering in nieuwe verlichting? Net als voor LED downlighters geldt dat ze minimaal 110 lumen per Watt aan licht moeten uitstralen. Het is een ondergrens voor de lichtopbrengst per Watt. De kwalitatief goede verlichting voldoet hieraan, iets waarover we je goed kunnen adviseren.
  • LED buizen
  • Maak je gebruik van LED buizen? Ze moeten minimaal 130 lumen per Watt aan licht uitstralen, dus nog iets meer dan de spots en downlighters.
  • Ander LED armatuur
  • Gebruik je andere armaturen dan LED spots of buizen? Ook daarmee kun je in aanmerking komen voor de zakelijke subsidie voor LED verlichting. Het is in dit geval belangrijk dat er sprake is van minimaal 125 lumen per Watt aan lichtopbrengst.

Verder moet de powerfactor van de LED verlichting minimaal 0,9 bedragen. Dit garandeert een efficiënte verlichtingsbron, waarmee de overheid voorkomt dat er investeringen plaatsvinden in verlichting van matige kwaliteit. Uiteraard laten we je online graag zien wat de powerfactor van producten is. En ben je benieuwd of je voldoet aan de voorwaarden voor de zakelijke subsidie voor LED verlichting? We kijken graag met je mee, om te voorkomen dat je hiermee dingen over het hoofd ziet.

Vind je het lastig om te betalen welke LED verlichting je moet kopen om in aanmerking te komen voor de subsidies en aftrekposten die er beschikbaar zijn? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. Zo zorgen we ervoor dat je optimaal profiteert van het voordeel, waarbij we er natuurlijk op letten dat de LED lampen bijvoorbeeld voldoende lumen per Watt aan lichtopbrengst hebben.

Kopen met subsidie LED verlichting

Zakelijk LED verlichting kopen en daarmee in aanmerking komen voor de subsidies en aftrekposten? Je kunt online de LED lampen kopen waar je naar op zoek bent. Uiteraard kunnen we je daarover adviseren, als het je specifiek gaat om de subsidie.

Meld je vervolgens aan voor de diverse subsidies:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Je hoeft je niet specifiek aan te melden voor de KIA. In plaats daarvan is het belangrijk om bij de aangifte inkomstenbelasting of de aangifte vennootschapsbelasting aan te geven dat je investeringen in LED verlichting hebt gedaan. Klik hier voor meer informatie.

We adviseren je graag over de LED verlichting die je kunt kopen om gebruik te maken van de zakelijke subsidie. Zo maak je een goede en voordelige keuze, waar je uiteindelijk zoveel mogelijk voordeel mee hebt. Op die manier profiteer je maximaal van de voordelen die er beschikbaar zijn, ook als je het zelf lastig vindt om daar een keuze in te maken. Onze specialisten denken graag met je mee, net als wanneer je twijfelt over de LED verlichting die voor jouw bedrijf de beste keuze is.